12 December 2010

Emas.. Portfolio Pelaburan Terbaik

Assalamualaikum w.b.t.

Maafla, citer pasal emas lak. Tapi just nak share apa yg saya belajar. Memang teruja gak bila dah tahu rahsia pelaburan emas ni sebenarnya. Kata sifu Azizi Ali, nak melabur apa2 pun, kena belajar pelaburan tu dulu.

Saya dapati emas merupakan portfolio pelaburan yang terbaik. Mengapa?
Tengok pada carta2 di bawah & buatlah penilaian anda sendiri. ;-)
Harga emas pada 1 ounce.

1 ounce = 28.3495231 grams

Kiraan USD1 = RM3.20 (untuk mudah buat perbandingan).

Mula-mula, tengok harga emas dalam tahun ni.. 2010.

 Bermula pada USD1125 (RM3600), ia berakhir dengan USD1385 (RM4432). Kenaikan sebanyak RM832, iaitu 23.1% dividen setahun! 

Wah! banyak tu.. tapi tahun ni je ke untungnya? Apa trend sebelum ni?
Mari kita tengok carta harga emas untuk 10 tahun..

Dari USD300 (RM960) pada Jan 2000, harga emas telah meningkat kepada USD1385 (RM4432) sekarang. Kenaikan sebanyak RM3472, iaitu 361.6% dalam 10 tahun. Purata setahun kenaikan 36%!
Ada tak pelaburan lain yang memberikan dividen setinggi ini? 

Jika kita ada beli emas sebanyak RM10,000 pada tahun 2000, kita dah ada emas bernilai RM36,166!
Untung RM26,166!

Bagaimana dengan trend emas sebelum tahun 2000? Nak tahu?
Jom tengok..

Nampaknya, ada sesuatu yg berlaku pada 10 tahun kebelakangan ini sehingga harga emas naik mencanak-canak. Ish! Ekonomi ni ada benda misteri gak. Nantikan jawapannya..


 
DrSatrian
Authorised Public Gold Dealer
Tg Karang, Selangor




3 comments:

Daddy Ziyyad said...

good work bro.
aku belajar byk pasal emas kat blog ko..
maybe nak invest dlm emas juga nanti

amin said...

kalau beli direct kat bank ok ke? contoh kat Maybank ada skim GSPA or kijang emas...

DrSatriaN said...

Ok. Cumanya kijang emas Maybank kena beli waktu bank buka. Bila harga emas tengah murah pada tengah malam, tak boleh book pada harga tu. Itu istimewanya public gold, di mana kita bole book emas pd bila2 masa ketika harga emas turun mlalui online & sms.
Skim GSPA membolehkan kita beli & jual emas dgn cepat, tnpa perlu tunggu produk. Cuma masalahnya, emas dalam GSPA tu hanya tulisan atas kertas je. Kalo nk dapatkan emas fizikalnya, kena bayaran premium & tggu shigga produk siap.
Nt sy citer pasal emas di Maybank ni.

Post a Comment