29 December 2010

Menyambut kelahiran kembar.. Kembar kedua meninggal..

Assalamualaikum w.b.t.

Semalam, aku sekali lagi onkol. Bermula sahaja jam 8 pagi, hp aku dah berdering. Panggilan kecemasan datang daripada Labour Room.

"Aduh, baru je hantar anak ke rumah pengasuh, belum sampai hospital lagi dah ada kes kecemasan. Ya Allah, tolonglah aku.." Getus aku sendirian ketika memecut kereta menuju perkarangan Hospital Tanjung Karang.

Tanpa mempedulikan orang di sekeliling, aku terus berlari ke Labour Room. Dalam fikiran aku, aku tau kes-kes kecemasan O&G memang betul2 KECEMASAN. 
Nobody should died from normal delivery, that's what our O&G mortality teams always hope for. And their hopes are put onto us, hospital, with their very watchful eyes..
Rupa-rupanya ibu yang mengandung anak kembar dua, sedang sarat dah nak bersalin. Pintu rahim (os) dah 8 cm. Baru 35 minggu. Contraction dah strong. CTG nampak reactive. Kembar berkongsi uri tapi sarung kantung masing-masing (monochorionic, diamniotic).

Hm.. nak hantar hospital pakar, perjalanan ambik masa 1 jam. Ish, jauh sangat. Biarlah bersalin kat sini je. Sambil2 tu, aku turut panggil rakan2 doktor yang lain untuk membantu (dan, sebagai back-up kalau apa2 terjadi, aku boleh jawab yang aku dah berusaha mendapatkan pertolongan. Kena tahu gak cara-cara nak protect ourself from lawsuit.)

So, dengan beraninya, kami buat keputusan untuk sambut kelahiran bayi kembar itu..

Kembar pertama dalam kedudukan cephalic presentation (kepala di bawah). Head dah engaged (kepala dah masuk ruang pintu keluar). Teran punya teran, akhirnya keluar juga kembar pertama seberat 2.65kg dengan selamat. Apgar score 9 in 1 min. Very vigorous.

Alhamdulillah.. Kembar pertama dah selesai. Kini, menanti kembar kedua. Kedudukan bukan cephalic. Tapi macam breech. Ish, kami sedikit bertelagah dalam menentukan kedudukannya. Mesin scan yang dah berusia lebih 20 tahun tu tak membantu langsung. Kabur je gambar dia. Tensennya..

Bila seluk dari bawah, terasa macam hujung kaki. Aku kata, footling presentation. Tapi, senior dapat rasa buttock. So, decide untuk consult O&G specialist. Dr Yus menjawab, dan menasihatkan agar sambut kelahiran breech tu. Tapi, minta hubungi lagi jika berlaku apa2.

Ok.. kami pun tnggu. Dengan penuh debaran.

Bila pesakit tu meneran semula, yang keluar adalah......... tangan!!! Seperti menghulur untuk bersalaman. Maka, kelam-kabut kami dibuatnya. Rupa2nya transverse lie! (kedudukan melintang).

Ambulans dipanggil untuk standby segera.
Dr Yus dihubungi kembali untuk rujukan segera. Diterima.
Pesakit terus dipindahkan ke stretcher ambulans,.. dengan tangan bayi tu masih terjulur di pintu rahim. Ngeri? Sememangnya mengerikan.

Dan.. aku jugak le yang kena accompany sebab aku yang onkol. Huhuhu. Apalah nasib badan ni. Sepanjang perjalanan, degupan jantung aku lebih kencang daripada pesakit. Kalau bayi tu tak  mahu tunggu, nak kuar jugak kat tengah2 jalan, terpaksala aku seorg diri sambut bayi tu tanpa bantuan rakan doktor lain. Huhu...

Bila pesakit tu, mengerang kesakitan sebab datang contraction (rahim mengeras), lagi la bertambah laju degupan jantung aku. Nasib baik takde sakit jantung.

Tapi.. selamat jugak kami sampai di Labour Room Hosp. Sg Buluh. Fuh.................... betapa leganya hati aku tak terkira. At least, the responsibility and the pounding heart, I can safely passed on to the specialist. Hehehe..

Bila balik, aku dimaklumkan yang kembar kedua itu tak dapat diselamatkan. Malah, sebenarnya didapati telah lama meninggal dunia. Dikhabarkan sebagai macerated still birth (kelahiran mayat bayi). Aku diberitahu jugak yang pembedahan LSCS tu tak jadi, sebaliknya bayi tu dilahirkan melalui vagina (laluan rahim) sahaja.

Adus.. sedihnya. Dah penat-penat hantar ke Sungai Buluh, rupa2nya dah meninggal. Apa nak buat, dah sampai ajalnya..

Inilah pengalaman kedua aku sambut kelahiran kembar.

Cukuplah..
Cukup-cukup dah tu..
Jantung aku dah tak tahan nak hadapi kes-kes ngeri macam ni..

Huhuuhuuu...

5 comments:

Khairil Anwar said...

sabo2x... huhuhu.. x sngke cam2 skali... tggu 5 thn dgr lak citer engineer lak.. XP insyallah...

DrSatriaN said...

Ala.. engineer relax jek. Hohoho

jimibard said...

tggu 5 thn dgr lak citer engineer lak.. XP insyallah...??? herel ! Bencana jgn diminta, rezeki jgn ditolak. 5 thn ke 3 thn ke, jgn ko nak minta-minta situasi cemas skalipn sbgai engineer. Kalau boleh biar relax je. Ko nak ke kecemasan mcm plantar minyak yng meletup tu? Ingat tak? kalau hidup x pe, kalau mati? Ingat tu. Jgn mintak-mintak malapetaka.

zoul dahan said...

Pengalaman mengajar kita menjadi lebih dewasa.

Akan datang:
1. Cord presentation.
2. PPH
3. Uterine Atony
4. Uterine prolapse

dan

5. Amniotic Fluid Embolism

All the best Bro! Harap2 jangan jumpalah ye?

DrSatriaN said...

Zouldahan : OooOOOo.. NooOOOooOOOoo..

Post a Comment