18 December 2010

Penatnya badan..

Kadang2, tak onkol pun badan boleh penat.
Fuhhh...

Hari khamis, saya onkol. Jaga Kecemasan. Tapi alhamdulillah, tak banyak kes. Dapatlah tidur dari pukul 1 - 4 pagi. Okla tu..

Hari Jumaat, post-call. Masih jaga Kecemasan lagi. Mula2 agak tenang. Tapi dalam pukul 11, ada plak kes dari Kuala Selangor. Kes ni memang Red Alert!

Seorang ibu, baru lepas lahirkan anak pertama, day 12, mengadu ada tumpah darah sejak malam tadi. Namun, disangkanya normal. "Saya ingatkan itu perkara biasa.." katanya. Tapi, bila kepala dah mula pening2, dan darah tak berhenti-henti keluar, ambulans dipanggil. Staffnurse yang datang tengok, tergamam.. terus dipanggil doktor sana. Doktor pun datang, dan terus dihantar kes tu ke Kecemasan Hosp Tg Karang.

Memang dahsyat. Muka dah pucat giler. Tapi GCS masih full. Symptoms ada pening-pening nak pitam katanya. Perut pun rasa sakit sikit. Bila ditanya, lahir secara pembedahan (LSCS) atas permintaan di salah sebuah hospital swasta di Klang.

Bila check vital sign... BP 80/50, HR 125, SpO2 100%.

Shock!!! PPH!!

Terus aku menjerit. Panggil semua staff yang ada, untuk tolong bantu. Sorang set line. Sorang ambik darah untuk GXM. Sorang panggil MO Senior. Sorang lagi masukkan drip Gelafundin, run fast. Semua aku kerah.. Aku cuma duk terkedu menghadapi kes yang pertama seumpama ini dalam posting aku di hospital district.

Memang mencabar..

Akhirnya, BP berjaya dinaikkan kepada 100/60. Setelah inform specialist O&G, kes dihantar dengan blood transfusion is still running. Aku juga yang accompany dia. Sesampai je di Labour Room, specialist yang jaga Labour Room dah standby. Bila diperiksa, darah membuak-buak keluar dari pintu rahim. Counsel for KIV hysterectomy. Patient agreed. Tanpa buang masa, pesakit dihantar terus ke dewan bedah. Aku cuma lihat troli dia ditolak laju ke dewan bedah, sambil berdoa agar dia selamat dan rahimnya tak perlu dibuang.

Kesian.. mengenangkan baru dapat anak sorang. Kalo rahim dibuang, maknanya putuslah zuriat daripada dirinya...

Balik rumah, dah kepenatan. Ambik anak perempuan kat rumah pengasuh, cergas bukan main. Seronok betul dia bila tengok ayahnya dah sampai. Bila lihat anak sendiri, terasa ringan kekusutan dan serabut dalam kepala. Masya-Allah..

Dalam hati, aku turut bersimpati dengan pesakit tadi. Diam-diam aku doakan semoga dia selamat agar dapat membesarkan anak kandungnya seorang itu..

Lain betul rasanya bila dah jadi bapa ni. Tanggungjawab keluarga memang berat, tapi dengan kemesraan isteri dan keriangan telatah si kecil, kekadang aku bersyukur dah kahwin..

Alhamdulillah..

3 comments:

Zie said...

bapa mithali!!..ehehe..

kesian kat akak tu..kwn2 sy pun ramai yg anak tunggal..bila dah tunggal, spoil kan mak ayah bila study jauh2..pulakkk...tp xde la semua

DrSinga said...

D12 post partum?
kenapa eh?
sesekali dapat kes macam ni...panik jugak kan..
:)
but, you handled it well kan.. bravo..

DrSatriaN said...

it is secondary PPH, still most likely due to retained some POC.. i don't know if i handle it well but sure JKN/KKM will send a team to investigate case like this.. huhu

Post a Comment